Bakım işlerinin taşerona yaptırılması kazaya neden oldu

Antalya’da meydana gelen teleferik kazası ile ilgili olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuya ilişkin yaptığı açıklamada 13 kişiye gözaltı ka...

6 Nisan 2024 Cumartesi

Kaçak bina tadilatları nasıl önlenecek?

Tadilat yapılırken çıkan yangında 29 işçiye mezar olan Beşiktaş Gayrettepe’deki Masquerade Club isimli mekandaki tadilat çalışmasının kaçak olduğu belirtiliyor.


Gerek deprem güvenliği, gerekse de işyeri güvenliği açısından izinsiz şekilde gerçekleştirilen bina tadilatı işlemlerinin önlenmesi için neler yapılması gerektiği konusunda ise yetkililerin sessiz kalması dikkat çekiyor. 

Kaçak bina tadilatının önlemeli

Özellikle işyerlerinde gerçekleştirilen tadilat işlemleri bina ve işyeri güvenliği açısından çeşitli risklerle yol açabildiği bilinmektedir. Bu nedenle bu gibi tadilat işlemlerin yetkili makamlara bildirilip, bildirilmemesinin işyeri sahibinin insiyatifine bırakılması doğru değildir. İşyeri risk sınıflaması orta ve yüksek riskli olan bütün işyerlerinin bina krokilerinin bir nüshası Valiliklere bağlı birimlerinde olmalı ve yapılan periyodik kontrollerde deprem güvenliği ve işyeri güvenliğini olumsuz etkileyecek tadilat değişikliği olup, olmadığı kontrol edilmelidir. 

Tadilat işleminin kaçak olduğunu söyleyerek kamu yöneticilerinin tadilata bağlı sorunların sorumluluğundan kurtulmaya çalışması doğru değil 

Binaların işyeri niteliği taşıyan birimlerindeki bütün tadilat işlemleri projelendirilmeli ve bu projeler yerel yönetimlerin onayına sunulmalıdır. İşyeri niteliği taşıyan yerlerde tadilat yapılırken, bu tadilat projesi ile ilgili bilgilerin işyerinin görünür bir yerinde yazılı olarak yer alması sağlanmalıdır. Masquerade Club kazası örneğinde olduğu gibi söz konusu tadilat işleminin kaçak olduğunu söyleyerek kamu yöneticilerinin sorumluluktan kurtulma yaklaşımının kabul edilecek tarafı bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder